Namakanje oreščkov in semen omogoča encimom in drugim koristnim organizmom v zrnju razgraditi in nevtralizirati velik del fitinske kisline. Namakanje v mlačni vodi nevtralizira ACE, ki je prisoten v vseh semenih in spodbuja proizvodnjo številnih koristnih encimov. Delovanje teh encimov poveča količino vitaminov, predvsem B vitamina. Med postopkom namakanja in fermentacije se gluten in druge težko prebavljive beljakovine deloma razgradijo v enostavnejše komponente, ki se lažje absorbirajo. Kljub temu, da oreščki vsebujejo zdrave omega 6 maščobne kisline pa z njimi ne pretiravajmo, saj moramo paziti na zelo pomembno ravnovesje med omega 6 in omega 3 maščobnimi kislinami.

 

Zakaj namakati oreščke, zrnje in semena?

1. Za odpravo ali zmanjšanje fitinske kisline.
2. Za odpravo ali zmanjšanje taninain goitrogenov (snovi, ki zavirajo delovanje ščitnice).
3. Za nevtralizacijo ACE (strupeni zaviralci rasti, ki škodijo telesu).
 soaking_nuts_01

4. Za spodbujanje proizvodnje koristnih encimov.
5. Za povečanje količine vitaminov, predvsem B vitaminov.
6. Za razgradnjo glutena in lajšanje prebave.
7. Za lažjo absorpcijo proteinov.
8. Za preprečitev pomanjkanja mineralov in izgubo kostne mase.
9. Za nevtralizacijo strupov v debelem črevesu in za čisto debelo črevo.
10. Za preprečevanje številnih bolezni in ohranjanje zdravstvenih pogojev.

 

Kaj so fitati (fitinska kislina)?

Vsa zrna ali otrobi vsebujejo fitinsko kislino v zunanji plasti. Ta se lahko veže s kalcijem, magnezijem, bakrom, železom in predvsem s cinkom v prebavnem traktu ter blokira njihovo absorpcijo. Zato lahko pride v telesu do resnega pomanjkanja mineralov in izgube kostne mase. Sodobne zgrešene navade uživanja velikih količin nepredelanih otrobov, na začetku prebavo in presnovo pogosto izboljšajo, kasneje pa lahko povzročijo sindrom razdražljivega črevesja in številne druge škodljive učinke.

 

Kako dolgo poteka proces namakanja?

Oreščke in zrna moramo namakati v mlačni, slani vodi. Za lešnike in arašide velja, da jih namakamo vsaj 16 ur. Po pribl. 8 urah namakanja vodo odlijemo in ponovno namakamo še 8 ur v mlačni, slani vodi. Tako se bo nevtraliziralo velik del inhibitorjev. Postopek lahko uporabimo tudi pri drugih oreščkih (mandeljni, indijski oreščki, orehi, pistacija…), vendar je čas namakanja in sušenja nekoliko drugačen.
Nasvet: Za lešnike ali arašide velja naslednje: prelijemo jih z mlačno vodo tako da plavajo. Vodi dodamo nerafinirano sol. Vodilo naj vam bo 1 ravna jušna žlica soli na 200 g oreščkov. Po 16 urah vodo odcedite in dajte v dehidrator. V kolikor nimate dehidratorja, lahko uporabite pečico. Oreščke razporedite na pekač in pečico nastavite na največ 60 stopinj (optimalno je 50) z ventilacijo. Vratca pečice vsake toliko časa priprite, da bo vlaga uhajala. Čas sušenja je odvisen od količine oreščkov. Za 1 kg bi moralo zadostovati 15 ur. Po sušenju preverite, če so oreščki hrustljavi. Shranite jih takoj v nepredušno zaprto posodo, lahko pa jih tudi zvakumirate.

 

Nasveti za stročnice

Fižol ali stročnice moramo namakati v slani vodi vsaj dvanajst ur pred kuhanjem. Namočen in posušen fižol se lahko kot moka uporablja za zgoščevanje jedi in peko. To je koristen nasvet za dieto brez glutena.
Priporočljiv nasvet pri namakanju stročnic je, da damo na dno posode, v kateri bomo namakali stročnice, en del morskih alg v razmerju enega dela alg in šestih delov stročnic. S tem izboljšamo okus, olajšamo prebavo, vsebujejo več hranilnih snovi in jed se hitreje skuha. Stročnice namočimo za 12 ur ali čez noč. Še boljši rezultat dosežemo, če vodo enkrat ali dvakrat zamenjamo. Leča in cel sušen grah zahtevata krajše namakanje. Namakanje mehča ovoj in začne se proces kaljenja, ki odpravlja fitinsko kislino, s čimer se poveča vsebnost mineralov. Namakanje spodbuja tudi hitrejše kuhanje in izboljša prebavljivost. Preden voda v kateri kuhamo stročnice zavre, z zajemalko odstranimo peno in jo zavržemo. Kuhamo v odkriti posodi še 20 min. Tudi s paro se izločajo neprebavljivi encimi.

Vaš trener,

Klemen Breže

Viri:

Beaty, D. (2009). The Benefits of Soaking Nuts and Seeds. Food Matters, Pridobljeno 26.9.2014 iz http://foodmatters.tv/articles-1/the-benefits-of-soaking-nuts-and-seeds

Dimic, A. (2013). Namakanje oreščkov in zakaj je pomembno? Bodi eko, Pridobljeno 8.4.2014 iz http://www.bodieko.si/namakanje-oresckov

Harris, K. (2008). Soaking Nuts. The Nourishing Gourment, Pridobljeno 16.4.2014 iz http://www.thenourishinggourmet.com/2008/07/soaking-nuts.html

Poliquin, C. (2014). Should you soak your Nuts? Strength Sensei, Pridobljeno 20.5.2014 iz http://www.strengthsensei.com/should-you-soak-your-nuts/