Avtor: Charles Poliquin

Maščoba, ki se nam nabira v predelu trebuha je najnevarnejša, saj je biološko aktivna. V telesu sprošča zdravju škodljive kemikalije adipokine, ki povzročajo dodatno nabiranje maščevja in izgubo mišične mase. Maščobo v trebušnem predelu je zelo težko izgubiti, saj se z izločanjem zgoraj omenjenih kemikalij upočasnjuje naš metabolizem.

Po navadi imajo moški več maščobnega tkiva okoli trebuha kot ženske, kar povečuje možnost obolenja za diabetesom, srčnožilne bolezni in metabolični sindrom. Visok nivo kortizola, slabo inzulinsko zdravje, težave prebavnega trakta v veliki meri vplivajo na pridobivanje maščobe. Kadar nam uspe izboljšati delovanje naštetega, v kombinaciji z dobro sestavljenim treningom, pričnemo izgubljati maščobo v trebušnem predelu, naše počutje se izboljša in kar je najpomembneje, izboljša se naše zdravje.

kefir-milkNajnovejše raziskave so pokazale, da ima redno uživanje probiotikov velik vpliv na vse tri ″sovražnike″. Torej z znižanjem kortizola, izboljšanjem delovanja prebavnega trakta in izboljšanjem inzulinskega zdravja, bomo pospešeno pričeli izgubljati maščobo okoli trebuha.

Za konec še zanimivost: znano je, da so Bolgari med največjimi porabniki jogurta in drugih mlečnih izdelkov, ki vsebujejo velike količine mlečnokislinskih bakterij. Manj znano pa je, da spadajo med narode, katerih pripadniki dočakajo najvišjo starost.

Naša mikroflora je torej vse šibkejša, zato jo je treba redno obnavljati, kar pa ni težko, saj nam je treba samo redno uživati uporabljati fermentirane mlečne izdelke in dočakati prvih sto let.

Viri probiotikov so: kefir (predvsem kozji, brez dodanih sladil), kislo zelje, grški jogurt, kombuča čaj…