5. Prepričanje, če je neko živilo zdravo, uživanje le tega v še večjih količinah pa “še bolj zdravo”: Nekontrolirano uživanje masla ali kokosovega olja ni najboljša izbira!

Nasičene maščobe in holesterol ne povzročajo srčno žilnih bolezni. Ravno nasprotno. Uživanje zmernih količin nasičenih maščob in manj hidratov kot del diete, lahko izboljša imunski sistem in oskrbi telo z vitamini A, D, E in K v takšni obliki, ki je telesu lažje dostopna.

Pri uživanju zdravih živil velikokrat razmišljamo ˝več je bolj zdravo˝, kar pa ni tako preprosto. Previsok vnos maščob, četudi zdravih, lahko privede do slabšega zdravja srčno žilnega sistema. Če imate povišane vrednosti apolipoproteina B in LDL-a, lahko imate povečano tveganje za srčno žilne bolezni.

HolesterolNasvet: V kolikor uživate večje količine nasičenih maščob, bodite pri tem pazljivi. Vsaj na začetku diete si zapisujte in analizirajte koliko maščob ste dnevno zaužili. Žal vam natančne količine ne morem navesti, saj ima vsak posameznik različne energetske potrebe. V kolikor ste v dvomih, se posvetujte s strokovnjakom za prehrano. Vsekakor se izogibajte pretiranim količinam sladkorjev, ogljikovih hidratov in trans maščobam, ter poskrbite za dovolj velike količine omega 3 in omega 6 maščob. Uživajte oljčno olje, ribje olje, oreščke, avokado, maslo, kokosovo maščobo…

Podatek o koncentraciji holesterola v krvi vam ne bo veliko povedal ali ste ogroženi za srčno-žilna obolenja. Metode, ki se uporabljajo pri nas, ne povedo skorajda nič o tem ali bomo zboleli za srčno-žilnimi boleznimi. Pomembno je da veste, da holesterol sam po sebi ni škodljiv. Težave nastanejo takrat, kadar se holesterol iz krvi nabira v arterijski steni, kar povzroči imunski odziv in s tem aterosklerotični plak, ki zoži arterijo.

6. Predoziranje zdravih maščob – ribje olje

Vemo, da je ribje olje izredno zdrava maščoba, ki vsebuje omega 3 maščobe, kar pa ne pomeni da lahko z njo pretiravamo. Zahodna prehrana vsebuje preveč omega 6 maščob in premalo omega 3. Obe sta pomembni za naše zdravje, vendar moramo paziti na pravilno razmerje. Predoziranje ribjega olja škoduje imunskemu sistemu in povečuje vnetja v našem telesu. Bodite previdni da omega 3 niso oksidirane. Le te namreč zlahka oksidirajo, saj vsebujejo veliko dvojnih ogljikovih vezi, ki lahko poškodujejo DNA in škodujejo zdravju.

Nasvet: Zmanjšajte vnos omega 6 maščob, ki se nahajajo v rastlinskih oljih in rafinirani hrani. Omega 3 uživajte iz različnih virov, kot so ribe, ekološko meso in visokokvalitetno, stabilno ribje olje.

7. Nenavadno visoki nivoji sladkorja, kljub nizko hidratni hrani

Tistim, ki imajo povišane vrednosti krvnega sladkorja, jim lahko LCHF način prehranjevanja zniža pod kritično mejo. Prav tako tistim, ki imajo inzulinsko rezistenco (odpornost telesa na inzulin) se lahko stanje hitro izboljša.Uživanje zelo nizko hidratne hrane pa lahko na dolgi rok povzroči nesorazmerja prebavnih hormonov, inzulina in leptina (hormon, ki nam sporoča da smo siti). Zmanjšano izločanje inzulina, zaradi zelo nizke hidratne hrane, preprečuje izločanje hormona leptina, ki uravnava občutek za lakoto.

Prav zaradi tega je dobro, da k prehrani vsake toliko časa dodamo ogljikove hidrate (na vsakih 5 do 7 dni), saj bomo s tem omogočili celicam da bodo občutljive na inzulin, možgani pa odzivni na hormon leptin, kar bo preprečilo nekontrolirano lakoto.

Ste se že kdaj vprašali, kaj se zgodi v telesu, ko zaužijemo obrok z veliko hidrati in veliko maščobe? Ali pa ko zaužijete klasično nizko hidratno in visoko maščobno večerjo, ter dodate vino ali čokolado? V tem primeru bo prišlo do glikacije. Glikacija je nenadzorovana reakcija sladkorjev z beljakovinami, ki povzroča oksidativni stres, pospešeno staranje in poveča možnosti za številna obolenja. Prav tako vpliva na pospešeno gubanje kože in uničuje živčni sistem predvsem v možganih. Višji kot je nivo sladkorja v krvi, več glikacije LDL-a se bo zgodilo in posledično večja škoda bo povzročena našemu telesu.

Nasvet: Vsakdo izmed nas, si mora izmeriti nivo sladkorja v krvi, ne glede na to ali se prehranjuje po LCHF ali ne. Izmerjeni nivo glukoze (na tešče) bi se moral gibati med 4 – 6,1  mmol/L. Bodite previdni pri uživanju ˝malih grehov˝, ter si vsaj na začetku zapisujte vse kar ste zaužili. Tako boste bolj pazljivi pri izbiri nepravih živil.

Pazite, ko si privoščite hrano z visoko vsebnostjo ogljikovih hidratov. Prednost dajte kompleksnim hidratom, kot so sladek krompir, razne kaše, sadje, riž…
Z laboratorijskim testiranjem preverite nivo hemoglobina A1c enkrat letno. Določitev A1c pokaže, kako ste dolgoročno uravnavali raven glukoze v krvi.

8. Zakisanost ne povzroča raka in ostalih obolenj

Zmotno je prepričanje, da zakisanost povzroča bolezni. Rak povzroči kislo okolje (ne obratno) in z bazično prehrano ga ne bomo preprečili. To pa ne pomeni da nam ni treba uživati zelenjave, sadja in ostale alkalne hrane (maline, morske alge, sladki krompir, limone, melone, mango, ananas, limeta, soda bikarbona…).

Nasvet: Uživajte zadostne količine zelenjave, poskrbite da boste imeli dovolj spanca in zmanjšajte stres na minimum s pomočjo sprehodov v naravi, sproščanjem, meditacijo, avtogenim treningom, vadbo, zdravo prehrano…

Vaš trener,
Klemen Breže

Viri:

Felton, J. Immunomomodulation by dietary long chain omega-3 fatty acids and the potential for adverse health outcomes. Prostaglandins, Leukotrienes, and Essential Fatty Acids. 2013. 89(6), 379-390.

Masterjohn, Chris. Where do most AGEs Come From. O Glycation, How Thy Name Has Deceived Me! http://blog.cholesterol-and-health.com/2011/10/where-do-most-ages-come-from-o.html

Lustgarten, M. Serum Predictors of Percent Lean Mass in Young Adults. Journal of Strength and Conditioning Research. 2013.

Jourdan, C. Body Fat Free Mass is Associated with the Serum Metabolite Profile in a Population-Based Study. Plos One. 2012. 7, e40009.

Poliquin, C. (2014). Eight Common But Dangerous Mistakes of a Low Carb High Fat Diet. Pridobljeno 12.12.2014 iz http://main.poliquingroup.com/ArticlesMultimedia/Articles/Article/1143/Eight_Common_but_Dangerous_Mistakes_of_A_High-Fat_.aspx

The Truth About Cholesterol. Pridobljeno 10. April 2014. https://www.youtube.com/watch?v=MnXjv9F6CZE