Zakaj je odporni škrob tako pomemben pri hujšanju?
Prvič slišiš za odporni škrob? Odlično, vsak dan se učimo! Da izvemo več o njem, moramo v naše črevesje, ki ne skriva le kakcev, ampak tudi ključ do zdravja in vitalnosti. 😉
V zadnjem času je veliko raziskav pokazalo, da je porušeno ravnovesje črevesne flore povezano s številnimi boleznimi in nevšečnostmi.
Med njimi so:
- debelost
- kronična vnetna črevesna bolezen
- depresija
- anksioznost
Za zdravo črevesno floro poskrbiš tako, da ˝nahraniš˝ svoje mikroorganizme (probiotike), ki živijo v debelem črevesu, s prebiotiki. Ti pospešujejo rast in aktivnost mikroorganizmov v naših prebavilih. Prebiotike delimo na tri skupine in ena izmed njih je odporni škrob.
Kaj sploh je odporni škrob?
Odporni škrob je terminator med škrobi. Ignorira naše prebavne procese in pride do debelega črevesa nedotaknjen.
Posledično se ob njegovem zaužitju raven glukoze ali inzulina dvigne počasneje. Dobro je tudi, da ta vrsta škroba ne vsebuje veliko kalorij.
Ko odporni škrob prispe do debelega črevesa, se prične gostija mikroorganizmov, ki pozitivno vpliva na naše telo.
Okej, ampak kako mi bo pomagal pri hujšanju?
1.) Odporni škrob lahko pomaga izboljšati inzulinsko občutljivost in zniža nivo glukoze po obroku. To pomaga pri kopici kroničnih bolezni, med katerimi je med drugim metabolni sindrom, ki je tesno povezan z debelostjo.
Zanimivo in koristno je tudi, da se nivo glukoze v krvi in inzulina ob naslednjem obroku po zaužitju odpornega škroba, ne bo tako drastično dvignil.
2.) Pri prebavi odpornega škroba nastajajo kratko verižne maščobne kisline, med katerimi je butirat.
Ta je izredno pomemben zaradi ugodnega vpliva na črevesje in splošno zdravje.
Butirat je naš dober prijatelj, ker:
- izboljšuje metabolizem
- blaži posledice stresa
- ima močan protivneten učinek na debelo črevo
- zmanjšuje prepustnost črevesja in s tem količino toksinov v krvnem obtoku
3.) Odporni škrob pripomore k zmanjševanju apetita in nalaganju maščob v maščobne celice. Nekatere študije so nakazale, da morda pripore pri ohranjanju puste mišične mase, a je na tem področju potrebnih še nekaj raziskav.
Seveda pa odporni škrob nima samo ˝shujševalnih˝ lastnosti. Njegovo uživanje naj bi celo zmanjšalo možnost črevesnega raka, saj ga povezujejo s preprečevanjem rakavih in pred rakavih sprememb.
Kje ga najdem in koliko ga naj uživam?
Priporočen dnevni vnos je nekje med 15 g in 40 g odpornega škroba. Koliko je to v praksi?
- Čičerika (skuhana in ohlajena) 5g-7g OŠ/100g
- Leča (skuhana in ohlajena) 3g-10 g OŠ/100g
- Zeleni grah (skuhan in ohlajen) 6g-8g OŠ/100g
- Riž (ohlajen) 2-5g OŠ/100g
- Testenine (kuhane in ohlajene) 2-3g OŠ/100g
- Srednje velika nezrela banana 6-20g OŠ
- Zelena plantana banana 30-40g OŠ
- Krompir (kuhan in ohlajen) 3,8-5g OŠ/100g
Riž ali testenine se lahko ponovno segrejejo nekje do 50 stopinj – torej ne do res vročega. S tem bo dvig krvnega sladkorja celo še nižji, obrok pa boljši. 😉
V kolikor že ob manjših količinah zaužitega odpornega škroba občutite nelagodje v prebavilih, je to lahko znak za SIBO (prerast bakterij v tankem črevesju) ali disbiozo. V tem primeru se je smiselno posvetovati z zdravnikom.
KomentarjiKomentarji