Ko pomislimo na rolado, največkrat pomislimo na tisto babičino z marmelado, posipano s sladkorjem v prahu. Lahko pa presenetite babico z bolj zdravo varianto rolade. Seveda, ni namenjena samo babicam. 🙂

Sestavine za približno 10 kosov

200g sveže ali zamrznjene listnate špinače
200 dimljenega lososa
3 jajca
100g zmletih ovsenih kosmičev
200g albuminske skute ali cottage cheese
1 strok česna
mešani mleti poper
himalajska sol
polovica vrečke pecilnega praška (vinski kamen)
maslo

Priprava

V kolikor imate zamrznjeno špinačo, jo odtajajte in iztisnite odvečno tekočino, ter jo, v kolikor je potrebno, nasekljate. Sveže špinačne liste očistite, operite, dobro osušite in grobo sesekljajte.
V dve skledi ločite rumenjake in beljake. Rumenjake z ročno metlico dobro premešate, dodate špinačo, moko mletih kosmičev s pecilnim praškom in posolite. Beljake stepete v čvrst sneg, ki ga nežno in počasi vmešate v špinačno zmes.
Pečico ogrejte na 200 stopinj Celzija. Pekač obložite s peki papirjem in ga premažite z maslom. Mešanico enakomerno premažite po pekaču in pecite približno 10 minut. Med peko pripravite zmes za nadev. Albuminsko skuto ali cottage cheese začinite z mešanim mletim poprom, zmečkanim česnom in soljo, ter premešajte. Po peki počakajte, da se testo nekoliko ohladi, nato ga prevrnite na vlažno kuhinjsko krpo, ter odstranite papir za peko.
Nadev enakomerno premažite po pečenem testu in obložite z rezinami lososa. Zvijete v rolado in zavijete v aluminijasto folijo ter postavite v hladilnik za nekaj ur ali čez noč, da se strdi. Rolado nato narežete na koščke in postrežete.